Картина, що напророчила долю - Форум
Четверг, 28 Марта 2024, 19:08
СВЕТ РЕЙКИ
Главная | Картина, що напророчила долю - Форум | Регистрация | Вход
[ Новые сообщения · Участники · Правила форума · Поиск · RSS ]
  • Страница 1 из 1
  • 1
Модератор форума: ikterna  
Форум » БЕСЕДКА » Литературная страница » Картина, що напророчила долю
Картина, що напророчила долю
myreikiДата: Воскресенье, 08 Февраля 2009, 15:35 | Сообщение # 1
Admin
Группа: Администраторы
Сообщений: 6138
Статус: Offline
Картина, що напророчила долю

Надія Індіс


Коли вперше зустрічаєшся з цією картиною, то зупиняєшся біля неї надовго. Надовго для того, щоб зрозуміти, обміркувати, які почуття, думки, асоціації виникають. На відміну від багатьох інших картин, тут в першу чергу, звертаєш увагу не стільки на техніку виконання, а на сюжет композиції. Тому що сюжет композиції дуже складний, загадковий і тим цікавий.
Так що ж це за картина?
А це - символічне панно талановитого українського художника Михайла Івановича Жука/1883-1964р.р./, назване ним «Біле і чорне»/1912-1914р.р./.
95 років тому створена картина до цього часу збуджує уяву своїм символізмом, фантастичністю, неповторною уявою і світобаченням митця.
Це панно велике по розмірам 207х310 см., виконано мішаною технікою на семи окремих аркушах грубого паперу. Художник використав тут гуаш, пастель, акварель.

В центральній частині загадкова композиція: худорлявий, темноволосий юнак з чорними крилами грає на сопілці якусь журну мелодію, і світловолоса, тендітна дівчина з білими крилами ніби повільно проходять повз «велике вікно», що підкреслюється поясним зображенням фігур і темними смугами, що поділяють все панно на чотири частини (ніби віконна рама). Навколо цих пів фігур - буяння квітучих рослин, яких дуже багато. Мелодія сопілки мов би переливається с листка на листок, по стеблах до верхівок квітів і, переплітаючись з клубами різнокольорових хмаринок чи диму ( http://h.ua/story/163063/ ), піднімається в небо, з’єднується і утворює над пів фігурами центральних персонажів в легкому одязі, подібному до античних тунік, стрімку арку в вигляді незгасаючої свічі. А цей Образ завжди і у всіх народів, був образом незгасаючої душі, спрямованої до пізнання Бога, всесвіту, сенсу життя.
Зовнішність юнака це риси двадцятирічного Павла Тичини, який навчався малюванню в Чернігівській духовній семінарії і був кращим учнем М.Жука. А образ «білого янгола» має портретну схожість з Поліною Коновал - донькою чернігівського поета і драматурга І. О. Вороньківського, яка була першим юнацьким коханням П.Тичини. Художник Михайло Жук знав історію нещасливого кохання своїх учнів і творчо використав їх портретні риси, античний міф про Орфея і символізм квітів в зображенні свого погляду на суть гармонії всесвіту.

В композиції «Білого і чорного» співіснують два світи.
Білого янгола художник зобразив із молитовно складеними руками,
в статичній позі: крила згорнуті і очі додолу. Але, всупереч загальній покорі образу, в ньому вбачаєш такі риси, які, здається, не повинні пасувати янголу. Це - жорстокість, відчуженість, рішучість, може навіть фанатичність.
Поруч - чорний янгол, як античний Орфей, граючи на музичних інструментах, може творити своєю чарівною грою в природі різні дива. Цей янгол виглядає більш добрішим, мудрішим, людяним. Мелодія його сопілки-це мелодія його душі, для якої неприродні зло, заздрощі, свавілля, хаос. Він дарує світ любові, добра і краси всім. Це образ творця, художника, творчої людини у всьому.


"ТОТ, КТО ПРОНИКАЕТ В НЕЗРИМЫЙ ХРАМ СВОЕЙ ПРИРОДЫ,
НАХОДИТ ТАМ ОБРАЗ ОТЦА ВСЕГО СУЩЕГО"
ПРОКЛЮС
 
myreikiДата: Воскресенье, 08 Февраля 2009, 15:38 | Сообщение # 2
Admin
Группа: Администраторы
Сообщений: 6138
Статус: Offline

А тепер зверніть увагу на дальній план. Там земля, вона зорана, але не засіяна. Вона не опромінена світлом добра, любові, ніжності і тому вона пуста земля. Може творчий образ юнака / чорного янгола ніби то/ в майбутньому не має світлого радісного життєвого шляху? Може художник побачив за світлим образом юнака ту силу, яка керувала зиґзаґами його долі в майбутньому? І це питання може задати кожен уважний читач, який добре знає великого радянського поета, а тепер – великого українського. (Не спішіть згадувати шкільні вірші, що вчили в 5 класі, а краще вивчіть складну долю дуже творчої особистості в умовах тоталітарної влади).

Але звернемо увагу знову на панно.
На передньому плані, куди прийшли ці два янголи, буяють квіти і трави, розбуджені сопілкою, в ньому сонце і тепло, звучить музика різнокольорова. І все це створює ауру життя ,кохання. Кожна квіточка, листочок, стеблинка вплітає свій голос в різнокольорову мелодію. Авторська воля вбачається і в навмисному розташуванню квітів, Домашні квіти - саме поруч з чорним янголом: тут квітують соняшник і чорнобривці. А поруч з білим янголом бачимо татарську гвоздику, віолу з її неприродним чорним кольором, синюху лазареву - квіти, що своїми холодними тонами пасують саме цій постаті. Цією загадковою композицією художник показав свою спробу усвідомити світ не як одноосібний, якогось одного кольору, бо такий веде до непорозуміння і руйнації. Світ може існувати лише в гармонії думок, настроїв і почуттів, які повинні об’єднувати цих двох антиподів /так і згадується тут відомий східний символ інь-ян - мабуть художник добре знав філософське його значення/.
Світ може існувати в бажанні творити добро, коли панує злагода між його творцями і тоді буде гармонія всесвіту.
Сам художник, створюючи символічне панно, написав вірш з подібною назвою - «Біле і чорне»:
Білим і чорним хотів би я бути :
В нічку, щоб ясно світить,
В день же стояти ,мов велетень скрути, -
В кожному серці боліть.
Так творча уява поета-художника примушує нас розмірковувати від чого ж залежить гармонійне життя кожної особистості і світу взагалі.

Майстер вчитель Рей Кі
Надія Індіс


"ТОТ, КТО ПРОНИКАЕТ В НЕЗРИМЫЙ ХРАМ СВОЕЙ ПРИРОДЫ,
НАХОДИТ ТАМ ОБРАЗ ОТЦА ВСЕГО СУЩЕГО"
ПРОКЛЮС
 
Форум » БЕСЕДКА » Литературная страница » Картина, що напророчила долю
  • Страница 1 из 1
  • 1
Поиск:

Сегодня сайт посетили:
Copyright MyCorp © 2024